Bebek - Çocuk

Çocuklar ve Oyun Malzemeleri

Çocuklar ve Oyun Malzemeleri
Çocuğun zihinsel bedensel ve psiko-sosyal gelişimine yardımcı olan, hayal gücü ve yaratıcılığını geliştiren tüm oyun malzemeleri oyuncak olarak kabul edilebilir. Özel olarak yapılmış oyuncakların dışında su, kil, kum gibi doğal maddelerle tahtalar, baş kutular bazı kabuklar ve artıklar da çocuk için oyuncak olarak sayılabilir.
Çocuğun oynadığı oyunlar ve oyun malzemeleri onun yetiştiği ortam, çevre ve yöreye göre değişik türde olmaktadır. Bunda yaş, cinsiyet ve iklimin de önemli rolü vardır. Köyde yetişen çocuklar daha çok doğal oyun malzemeleriyle oynarlar. Taş, toprak, su ve çamur en çok kullanılan oyun malzemeleridir. Gölet yapıp bahçeyi sulamak, tarlayı ekip biçmek ve sürüyü ağıldan çıkarıp gütmek gibi köy yaşantısını canlandırmaya çalışırlar. Buna karşılık şehirde yaşayan çocuklar bu tür oyunlardan haberdar değildir. Köy çocuklarına nazaran doğal oyun malzemeleriyle daha az, özel yapılmış oyuncaklarla daha fazla oynama şansına sahiptirler.
Oyuncaklar çocuğun doğal yeteneğinin gelişmesinde ve eğitimsel işlevlerin yerine getirilmesinde yararlı olurlar. Oyuncaklar çocukların çeşitli sekil, renk ve boyutları kavramaları ile sayısal ve yazınsal kavramları öğrenmelerine yardımcı olurlar. Yine oyuncaklar çocuğun toplum ve çevre ile ilişkisini düzenleyen amaçlar sistemi olarak kabul edilebilir. Oyuncaklar aynı zamanda çocuğun gelişim basamaklarına göre hareketlerini düzenleyen ve uyarıcı durumunu veren malzemelerdir. Yaşları, cinsiyetleri ve zihinsel düzeyleri ne olursa olsun oyuncaklar her çocuk için gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu