Sağlık

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir?

Yüce yaratıcı insanı en mükemmel surette yaratmıştır. Her insan şekliyle, kabiliyetiyle, rengiyle, ses tonuyla, öğrenme kapasitesiyle farklı farklıdır. Bana göre bir imtihan vesilesi veya her şeyin Yaradanın kontrolünde olduğunun derk edilmesi hikmetiyle bazı insanların durumu yaratılış itibarıyla özeldir. Bu özel durumlardan biri down sendromlu bireylerdir. O zaman Down Sendromu Nedir? Ve insanı diğer insanlardan nasıl özel kılar?
Bilindiği üzere insanda 23 çift kromozom vardır. 21.çift kromozomda bir kromozomun fazla olması nedeniyle ortaya çıkan genetik farklılığa Down Sendromu denir. Down Sendromu insanın vücudunda gerek fiziksel gerek zihinsel değişiklikler ile göze çarpar. Bu bireyler tipik yüz görünümü ve zihinsel fonksiyonlarındaki bozukluklar ile ilişkilendirilerek tanınırlar. Genel olarak hafif veya orta düzey öğrenme güçlüğü sorununa sahiptirler. Eğer çoklu (birden fazla) yetersizlik durumları da varsa bu öğrenme güçlüğü ağır düzey seviyesinde de seyredebilir.

Bazen normal kromozom sayısına sahip insanların yüz görünümü de Down Sendromlu bireylerin yüz görünümüne benzeyebilir. Bu nedenle Down Sendromunda yüz görünümüne ek olarak; el ayasında iki yerine bir avuç içi çizgisi, badem göz, ayak başparmak ile yanındaki parmak arasındaki boşluğun fazlalığı, palebral yarık, boy kısalığı… gibi tipik özellikleri de vardır. Down Sendromunu çoğu insan bir hastalık olarak görebilir. Oysa kesinlikle bilinmelidir ki; Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Yani yaratılış itibariyle özel bir durumdur. Şu da bilinmelidir ki; bu bireylere sağlanacak eğitim desteğiyle toplumla bütünleşip bir hayat kurabilirler. Yeter ki onların özel durumlarının farkında olunsun. Selam ve dua ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu