Sağlık

Fındıkta yok yok!

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ‘kalp sağlığına iyi geldiği, cinsel gücü arttırdığı, kanseri önlediği, yaşlanmayı geciktirdiği, kolesterolü düşürdüğü’ şekliyle bilinen fındığın, bilinenden daha çok yararları bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındığın adeta ‘hastane’ gibi olduğunu belirterek, insan sağlığı üzerine birçok tedavi şeklini içinde barındırdığını belirtti.

Fındığın özellikle çocuklarda kemik ve diş oluşumu, yaşlılarda kemik erimesini geciktirme ve yavaşlatma bakımından önemli olan kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve üreme hormonlarının gelişmesinde önemli rol oynayan çinko için enden gıdalardan biri olduğunu kaydeden Karadeniz, “Fındık romatizmanın tedavisinde ya da genel vücut zayıflığında faydalıdır. Sinir sisteminde sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumca oldukça zengin bir meyvedir” dedi.

FINDIKTA YOK YOK

Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındığın diğer bilinmeyen faydalarını şöyle açıkladı:
“Fındık kabukları kaynatılarak içilirse balgam söktürür. Fındık böbrek ve sidik torbası iltihabına iyi gelir. Yine, idrar yolunda taş meydana geldiğinde ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Kalp çarpıntısını keser, bağırsakları kuvvetlendirir, böbrek yetersizliğine iyi gelir, idrar yanmasını önler. Göz kirpiklerinin ve saç dökülmesini önler. Karaciğerin damarlarını açmak için faydalıdır. Kalın bağırsak ve rahim iltihaplarına karşı faydalıdır. Nezle ve grip hastalarına iyi gelir, öksürüğü keser. Sıtmalı ve saralı hastalara faydalıdır. Zayıf kişilerin kilo almasında yararlıdır. Vesveseye yakalananlar şifa bulur. Zafiyete iyi gelir. Zehirlenmelerde ve zehre karşı iyi gelir. Bağırsak solucanlarını düşürür.

ADETA ECZANE GİBİ

Fındık yemeye devam edilirse menopoz döneminin çabuk geçmesini sağlar. Fındık öğütülüp balla macun yapılıp yenilirse öksürüğü geçirir, mide ülserini iyileştirir. Fındık kavrulup zeytinyağı ile merhem yapılıp saçkıranlı yere sürülürse şifa elde edilir. Ateş düşürmek için taze filizleri kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmelidir. Arpacığa fındık yaprağı maydanozla beraber kaynatılıp pansuman yapılırsa şifa elde edilir. Göz iltihabında fındık yaprağı kaynatılıp lapa yapılmalıdır. Kolesterolün düşürülmesi için yaprağı ve yeşil zurufu kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmelidir. Fındık bedeni ve zihni yorgunluğu giderir, hastaların çabuk iyileşmesini sağlar. Fındık yağı böbrek ağrılarını giderir, kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.”

TARİHTE FINDIĞIN YARARLARI

Öte yandan fındığın yararları binlerce yıl önce yazılan sağlık kitaplarında da dile getiriliyor. 1800 yıl önce Yunanlı hekim Dioscorides’in yazdığı ‘Otlar Kitabı’nda, fındığın önemli bir sağlık işlevi gördüğü belirtilerek, ‘Fındık dövülüp bal ile yense müzmin öksürüğü karşı şifalıdır. Kavrulmuş fındık biraz karabiberle yenirse nezleyi bertaraf eder. Kabuğu ile yakılmış fındıktan iç yağı ile ezilerek elde edilen merhem, saçkıran veya başka bir saç hastalığı olan saçı dökülen yere sürülürse yeniden saç çıkmasını temin eder’ deniliyor.

Yine İbn-i Sina, ‘Kanun’ adlı yazma eserinde fındık için ‘Hayvan ısırmalarından hasıl olan yaralara fındık ezmesi lapası iyi gelir. Fındık ezmesi incir veya kuru üzümle dövülüp lapa halinde akrebin ısırdığı yere konulursa ağrıyı keser ve şifa temin eder’ bilgilerini veriyor. Tıbbın babası olarak anılan İyonlu Hekim Hipokrat, bir eserinde ‘Fındık aklın gelişmesine yardım eder’ görüşünü belirtirken, Lokman Hekim ise bir eserinde ‘Gündüz bir avuç fındık yiyende dert bulunmaz’ görüşünü kaydediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu