Hamilelik

Gebelik Diyabeti

Şeker hastalığı gebelikte son derece dikkatli olunması ve sürekli kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. İnsülin iğnesinden önce büyük sorunlara yol açan ve problem olan diyabetik gebe ve bebeğin takip ve tedavisinde günümüzde erken tedavi  yöntemleri ve gelişen tıp ile birlikte başarıya ulaşmak ve iyi sonuçlar almak mümkündür. İnsülin ile birlikte ise diyabete bağlı olarak anne ve bebek ölümleri oranında büyük ölçüde azalma görülmüştür.  Gebelikte şeker hastalığının zararlarından korunmak için ilk aşama diyabetik diyettir. Ve diyabetik diyet gebelikte şeker hastalığı için alınabilecek en zararsız ve uygun önlem olacaktır. Hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı için gebe kadının alabileceği en büyük önlem doktoru ile birlikte hazırlanmış gebeliğe uygun diyet listesi olacaktır.

Şeker Hastalığı Gebelik Döneminde Nasıl Meydana Gelir? 
Şeker hastalığı, bir metabolizma bozukluğudur. Özellikle gebeliği ikinci yarısında hücrelerin duyarlılığı azalır ve bu durum insülin direncine neden olur.

Hastalığın Tanısı Nasıl Konur? 
Gebelerde erken haftalarda başvurdukları takdir de açlık kan şekeri değerlendirmesi testi sonucu hastalığın tanısı konulabilir.

Gebeliği İzlenimi Diyabetik Gebelerde Nasıl Olur?
Diyabetik gebeler yüksek riskli gebelik grubuna girerler ve daha özenli ve yakından ve kontroller sık aralıklar ile yapılır, yapılmalıdır. Diyabetik annelerin bebeklerinde akciğer gelişimi gecikebilir. Bu nedenle normal süresinde doğum gerçekleşse bile normal gebelik doğumlarına oranla diyabetik annenin bebeğinin yeni doğan yoğun bakım ünitesine olan gereksinimi daha fazladır. Ne yazık ki diyabetik gebelikte anne karnında ölüm de diyabetik annelerin daha sık rastladıkları kötü bir durumdur.  Diyabetik gebelerin gebelik dönemindeki kontrolleri ve doğumları her türlü alt yapıya sahip doğum hastanelerinde , gelişmiş ileri doğum merkezlerinde sık aralıklarla ve büyük titizlik ile yapılmalıdır. Anne adayı bütün risklerden haberdar olmalıdır. Çünkü doğum anının dahi iyi belirlenememesi sonucunda anne karnındaki bebeğin ölümüne yol açabilecektir.

Tedavide İlk Seçenek Diyet!
Diyabetik gebelikte öncelikle anne adayı diyet ile tedavi altına alınmalıdır. Bu diyet % 50-55 oranında karbonhidrat, % 30 oranında yağ ve % 20 oranında proteinden oluşturulmalıdır. Anne adayına ve bebeğe ağır gelmeyecek egzersizler, yürüyüşler ile kan glukoz düzeyinde kayda değer düşüşler görülecektir.

İnsülin tedavisine başvurulmasını gerektiren ana neden diyet ve  egzersiz ile kan şekeri kontrol altına alınamıyor ise insülin tedavisine başlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu